Technologie

Suszenie owoców w profesjonalnej suszarni

Decydując się na spożywanie produktów suszonych, warto wiedzieć, jakiemu procesowi są poddawane, aby zachować wszystkie składniki odżywcze wraz z możliwością przechowania ich znacznie dłużej niż w przypadku, w którym byłyby świeże. W tym celu najlepsze firmy produkcyjne muszą nabyć odpowiedni sprzęt, który pozwoli na przeprowadzenie wszystkich niezbędnych procesów we właściwy sposób.

Po co suszy się owoce?

Owoce zawierają w sobie bardzo dużo wody, która pozwala na zachowanie właściwej im sprężystości, jakości i właściwości. Oczywiście można je spożywać w postaci wysuszonej, w której zawierają wszystkie drogocenne składniki. Po co jednak poddawać je procesowi suszenia?

Produkty świeże należy przechowywać w odpowiednich warunkach, aby możliwie najdłużej zachowywały swoje właściwości i nie zaczynały się zwyczajnie psuć. Aby jednak trwałość mogła być większa, a przy tym i okres przechowywania dłuższy, muszą one zostać poddane procesowi mrożenia, lub też suszenia. Proces suszenia pozwala na dłuższe przechowywanie, a jego przewaga nad produktami mrożonymi jest taka, że nie potrzebuje on warunkach chłodniczych do przechowywania, a jedynie szczelne zamknięte opakowania chroniące przed dostaniem się do nich wilgoci.

Dzięki odwodnieniu w procesie suszenia zahamowane zostają negatywnie wpływające na produkt procesy enzymatyczne oraz zmniejszone zostaje ryzyko namnażania się drobnoustrojów, które w większości przypadków wolą środowisko wilgotne.

Suszarnia przemysłowa do owoców

W profesjonalnych firmach produkujących suszone owoce wykorzystuje się wysokiej klasy sprzęt, który pozwala przeprowadzić proces w idealnych warunkach. Przykładem może być suszarnia M-803, która pozwala na wysuszenie dużej ilości produktów owocowych, warzywnych, czy też ziołowych z zachowaniem wszystkich zasad higieny i bezpieczeństwa procesu.

Produkty wymagające suszenia układa się w specjalistycznych sitach, które z kolei są układane na stabilnych wózkach zbiorczych. Takie konstrukcje po wypełnieniu ich produktami są wstawiane do komory suszenia. Suszarnia jest komorą zbudowaną na konstrukcji szkieletowej, która została obudowana odpowiednio dobranymi płytami o właściwościach termoizolacyjnych. Wykonany z poliuretanu rdzeń pozwala na zachowanie w komorze ustawionej przez operatora temperatury.

Oprócz wózków z sitami komora zawiera również niezbędny do działania system grzewczo-wentylacyjny. Zasilany gazem lub olejem skutecznie wpływa na kontrolowanie temperatury mającej na celu odwodnienie owoców.

Dodaj komentarz